Goede Doelen Week Sint-Oedenrode logo

Van zestien collectes naar één

Van zestien collectes naar één

Bij alle huizen in Sint-Oedenrode wordt regelmatig aangebeld voor een collecte. Vaak op een moment dat dit niet erg gelegen komt en steeds vaker komt het voor dat de bewoner op zoek moet naar kleingeld wat er vaak ook niet meer is. Burgers stellen zich de vraag of het niet anders kan. Daarnaast ervaren steeds meer 'Goede Doelen'-organisaties dat het lastiger wordt om collectanten te vinden. Stichting Goede Doelen Week Sint-Oedenrode komt daarom met een oplossing. Er komt één gezamenlijke collecte voor een groot aantal goede doelen. In andere gemeenten werkt deze nieuwe aanpak voortreffelijk.
Dia van Sinten en Ad de Gouw zijn twee van de zeven bestuursleden van deze nieuwe stichting. Het bestuur is al enige maanden druk doende om een ​​passende organisatie te bouwen. "Er is gekozen voor een stichting met een zevental bestuursleden. Allemaal onbezoldigde vrijwilligers. Een onafhankelijke dagelijkse bestuur en nog vier bestuursleden met elk een eigen taakgroep. Verder is er een adviesorgaan, de “Deelnemersraad”, waarin alle deelnemende organisaties zijn vertegenwoordigd”.
Er wordt druk gewerkt om snel een eigen website te lanceren en achter de schermen vinden allerlei voorbereidingen plaats voor de eerste collecteweek Sint-Oedenrode in 2019. Denk daarbij aan het indelen van de wijken en het zoeken naar wijkhoofden. “Maar het allerbelangrijkste is veel Rooise inwoners enthousiast krijgen om mee te helpen bij die gezamenlijke collecteweek! Bij elkaar zijn zo'n 400 vrijwilligers nodig om alles vlot te laten verlopen ", legt Dia van Sinten uit.
Deelnemende organisaties die als 'Goede Doel'-instellingen zijn aangemerkt en in het bezit zijn van een CBF-erkenning kunnen meedoen. Op dit moment hebben zich 16 'goede doelen'-organisaties aangemeld voor de gezamenlijke inzameling in 2019. Ad de Gouw: "Als stichting starten we zonder financiële middelen terwijl we wel kosten moeten maken. Daarom zijn we afhankelijk van sponsoring en financiële bijdragen zodat de organisatiekosten voor deze jaarlijkse collecte zo min mogelijk drukken op de gezamenlijke collecte-opbrengst. De eerste sponsoring werd gedaan door Van Kruijsdijk Notarissen, een notariskantoor met de roots in Rooi. Notaris Kees Pruik verzorgde voor de Stichting de oprichtingsstatuten helemaal gratis ".
“Het idee van één gezamenlijke collecte in Sint-Oedenrode is gebaseerd op eigen ervaringen van collecterende organisaties en op initiatieven in andere gemeenten in de regio. "Samen - Loont, is het motto", stelt Dia van Sinten. "Het grootste voordeel van het collecteweek hebben de inwoners van Sint-Oedenrode, Boskant, Nijnsel en Olland. In plaats van zestien collectes hebben ze nu te maken met één collecte. Daar zal iedereen blij mee zijn”.
Hoe het werkt? In de eerste instantie gaan de vrijwilligers huis aan huis een enveloppe met een invulformulier afgeven en de inwoners uitleggen wat de bedoeling is. Bij dat eerste bezoek wordt ook verteld wanneer de collectant opnieuw langs komt om de enveloppe op te halen. De inwoners kunnen geld in de enveloppe stoppen en op het formulier aangeven welk deel zij daarvan aan welke organisatie willen doneren. Of ze kunnen mandaat geven voor een eenmalige machtiging. Mochten inwoners niet thuis zijn wanneer de enveloppen wordt opgehaald, dan bestaat de mogelijkheid deze op een bepaalde datum op een nader te bepalen locatie in te leveren.
Over enkele weken zal de website van de Stichting online verschijnen. Daarop komt meer informatie te staan. Maar natuurlijk zal de MooiRooi Krant de burgers ook op de hoogte houden.
3 april 2019