Goede Doelen Week Sint-Oedenrode logo

Goede Doelen Week telt (af) na geslaagde collecte

Goede Doelen Week telt (af) na geslaagde collecte

De collecte van de Goede Doelen Week zit er inmiddels op. Afgelopen donderdag en vrijdag vonden de telavonden plaats, waarbij al het collectemateriaal verzameld werd en de contante opbrengsten zorgvuldig nageteld werden.

Het is rond zeven uur ’s avonds en bij de ontmoetingsplek in zorgcentrum Odendael is van alles te doen. De bar is geopend, een biljarttafel wordt gebruikt door vier mannen die aan het driebanden zijn en in de zaal staat een bandje muziek te spelen voor tientallen senioren. Een stukje verderop zit een groep mensen hard te werken met tassen en emmers, het zijn de vrijwilligers van de Goede Doelen Week.

Eén van deze vrijwilligers is Annette Broekman, wijkhoofd van het Cathelijne en de Bolle Akkers. “Ik kom vanavond de ‘collectebussen’ van mijn wijk inleveren.” De bussen zijn ten opzichte van de eerste Goede Doelen Weken wel een stuk leger, mede dankzij de opkomst van digitale donaties. “Je kon de afgelopen jaren al wel digitaal doneren, maar de coronacrisis heeft dit enorm aangewakkerd. Het collecteren is daardoor wat makkelijker, maar vooral veiliger geworden. Je hebt niet meer zoveel contanten bij je.”

Broekman wordt vergezeld door Henk van Baast, collectant en vrijwillige duizendpoot. Hij vertelt dat ook de ouderen in de wijk zijn overgestapt naar digitaal doneren: “Eigenlijk doen ze dat allemaal. Ik ben maar één persoon tegengekomen die contant gedoneerd heeft.” Voor hem zelf was het wel even wennen: “Ik dacht het eerste jaar dat ik amper iets opgehaald had, want mijn collectebus was nog bijna leeg. Toch was er een behoorlijk bedrag opgehaald, allemaal digitaal."

De emmers worden ondertussen naar een ander ruimte gebracht. Hier zitten mensen de inhoud van de emmers te tellen. Eén van hen is Lindsey Parker. Volgens haar komen er nog aardig wat contanten binnen: “Het is stiekem nog best veel en een behoorlijk deel is briefgeld. De Rooise mensen geven royaal.” Het tellen is nog best veel werk volgens Parker: “Er komen in totaal ongeveer 250 emmers verspreid over twee dagen binnen. Vorig jaar waren we rond half 11 klaar, dus ik verwacht dat het dit jaar ook zo lang zal duren."

Op het moment van schrijven mogen we bekend maken dat de tussenstand €50.000,- is, een geweldig bedrag. Mocht je de collectant gemist hebben of vergeten zijn te doneren, dan kan je nog steeds online doneren via www.goededoelenweeksintoedenrode.nl/doneren. De eindopbrengst wordt op zaterdag 7 mei om 10:00 uur op de markt bekend gemaakt.